fbpx

Minustako asuntosijoittaja?

Nollakorot näyttävät pitävän pintansa, ainakin vielä toistaiseksi. Korkotasoa ennustavat futuurisopimukset enteilevät negatiivisia korkoja ainakin vuoteen 2025 saakka. Se ravistelee ajatteluamme säästämisestä, sijoittamisesta, asuntosijoittamisesta ja velkaantumisesta, vaikka korkojen tulevaan nousuun tuleekin henkisesti ja taloudellisesti varautua jo valmiiksi. Tässä hieman nurinkurisessa taloustilanteessa säästötilien tuotot pienentyvät ja samaan aikaan lainojen kustannukset alenevat.

Asuntolainojen korot ovat Suomessa tipahtaneet lähelle nollaa ja erityisesti asuntovelalliset ovat hyötyneet tästä tilanteesta. Inflaatiota pienemmät korot nakertavat asuntovelallisten lainojen korkoja. Nimenomaan erityisesti osa asuntosijoittajista on hyödyntänyt tilannetta. Samaan aikaan, kun asuntojen vuokrat ovat nousseet, lainaraha on edullisempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Asuntosijoittaminen on ajankohtainen aihe, olit sitten kokenut konkari tai vasta ottamassa ensiaskeliasi vaurastumisen tiellä. Tätä polttavaa teemaa kommentoivat POP Pankki Tampereen pankinjohtaja Maarit Vähäsaari sekä POP Kotikaupan oma Tiina Sundell.  

Haastattelussa Maarit Vähäsaari – Pankinjohtaja

Asuntosijoittamista kommentoi POP Pankin pankinjohtaja Maarit Vähäsaari

Myös sinussa asuu kuulemma pieni asuntosijoittaja. Milloin on hyvä hetki harkita tätä vaihtoehtoa?

Sanoisin, että älä jää miettimään liian pitkään. Mietit vielä samaa 10 vuoden kuluttua. On kuitenkin tärkeää, ettet ole liian paljon oman epämukavuusalueesi ulkopuolella, vaan sijoittaminen tuntuu luontevalta ja pystyt nukkumaan yösi hyvin. Osaat tehdä luotettavan tuloslaskelman; eli jääkö vuokratuotosta tarpeeksi vastikkeeseen ja lainan lyhennykseen? Tietenkin täytyy olla myös hieman tuntemusta alueen vuokramarkkinoista sekä tutustua suunnitteilla oleviin remontteihin, jotka puolestaan kasvattavat yhtiölainan osuutta ja täten sijoittavalle tulevaa tuottoa.

Näihin laskelmiin ja arvioihin saat kuitenkin asuntolainaa hakiessasi tai asp-tiliä avatessasi meidän asiakasvastaaviltamme neuvoja. Samaten naapurissamme majailevat POP Kotikaupan asiantuntijat pitävät sinulle mielellään asiasta pienen koulutuksen. Kysy siis rohkeasti neuvoa – me autamme mielellämme!

Vakituinen vuokralainen vaiko Airbnb?

Suurkaupunkien keskusta-alueiden asunnoista on Airbnb -toiminnalla mahdollista saada selkeästi suurempaa tuottoa, mutta tässä palataan jälleen samaan teemaan eli aikaan. Mieti, onko sinulla oikeasti tarpeeksi aikaa käytettävissäsi huoneiston siivoamiseen, lakanoiden vaihtamiseen ja avainten luovuttamisiin? Lisäksi kannattaa tutustua ennakkoon, kuinka kilpaillulla alueella asuntosi sijaitsee, ja mikä on keskimääräinen vuokratuotto jo tarjolla olevissa Airbnb asunnoissa.

Maaritin vinkki vitonen!

”Aika on sijoittajan ystävä.”

Haastattelussa Tiina Sundell – Kiinteistövälittäjä LKV

Asuntosijoittamista kommentoi POP Kotikaupan kiinteistönvälittäjä Tiina Sundell

Millaisessa elämäntilanteessa asuntosijoittamista kannattaa harkita?

Siinä vaiheessa, kun ansaintapuoli on mukavalla mallilla ja olet pystynyt säästämään kuukausittain tai ehkäpä olet saanut perintöä tai muuta omaisuutta, joka pitäisi saada poikimaan mahdollisimman hyvää korkoa. Taloutesi kestää myös hieman painetta, jos tulisikin muutama kuukausi, jolloin asunnosta ei saisikaan vuokraa. Onko sinulla tiedossa luotettava vuokralainen? Vuokralaissuhteeseen on hyvä valmistautua myös panostamaan.

Mikä on oma näkemyksesi potentiaalisimmista alueista Pirkanmaalla?

Karkeasti arvioiden noin parinkymmenen minuutin ajomatkan säteellä Tampereen keskustasta on halutuinta aluetta, kauempana sijaitsevissa kohteissa ostohalukkuus näkyy usein pidempinä myyntiaikoina. Esimerkiksi Tampereen Lielahti on ollut muuttovoittoisa alue jo jonkin aikaa. Sinne on myös rakennettu ja rakennetaan lähitulevaisuudessa paljon uutta. Myös kulkuyhteydet ja tulevat uudet ratikkayhteydet vaikuttavat kiinnostukseen niin sijoittajan kuin vuokralaisenkin näkökulmasta.

Alallamme on yleistä tietoa, että keskusta-alueen yksiöt myydään aina saman tien ja monien asuntojen kohdalla viime vuosiin nähden hintakehitys on ollut merkittävää. Samaan aikaan myös perehtyneet asuntosijoittajat tiedostavat saman, jolloin täytyy pysähtyä miettimään, missä vaiheessa keskustayksiöiden ostaminen lakkaa olemasta sijoittajalle enää kannattavaa hintojen kivutessa kisailussa yhä korkeammalle. Mikäli kuitenkin haaveilet helposti eteenpäin vuokrattavasta keskustakodistasi, muista, että voit aina vinkata välittäjille, mitä olet etsimässä. Rahoituskuviot kannattaa olla jo valmiiksi järjesteltyinä, jotta hyvä sijoituskohde ei mene nenän edestä. 


Mitä untuvikon pitää huomioida asuntosijoittamisessa ?

Ensinnäkin, mitä remontteja asuntoon ja taloyhtiöön on tulossa. Ihan jo senkin perusteella, mitä remontteja tietyn ikäiseen kohteeseen ei olla tehty, voidaan päätellä, että ne ovat edessä muutaman lähivuoden aikana, vaikka niitä ei olisi kirjattu taloyhtiön 5-vuoden kunnossapitotarvesuunnitelmaan. Esimerkiksi 70-luvulla rakennettuun kerrostaloon tulee erittäin todennäköisesti putkiremontti aivan näillä näppäimillä, mikäli sitä ei olla vielä tehty. Ja kuinkas sitten julkisivuremontti, hissi, sähköt, lämmitykset, ikkunat, ovet, putket ja viemärit? Toisekseen kannattaa pohtia, onko asunto riittävän halutulla alueella, mikäli sen haluaa tietyllä aikajänteellä joskus realisoida. Näitä kaikkia sinun ei tietenkään tarvitse itse selvittää taloyhtiöltä, kunhan osaat kysyä kohteen välittäjältä tai yksityiseltä myyjältä oikeat kysymykset.

Tiinan tärppi!

”Lähesty rohkeasti asiantuntijaa neuvojen saamiseksi. Pohdi sijoituslaskelmia yhdessä POP Pankin sijoitusneuvojien kanssa tai varaa maksuton POP Kotihetki ja puntaroi yhdessä kiinteistönvälittäjien kanssa, onko suunnittelemasi sijoituskohde varmasti hyvä investointi.”

Varaa Tiinalta tai Sinalta POP Kotihetki
Varaa aika POP Pankkiin