Mökin ostaminen – mitä huomioida?

Onnea on oma mökki – ainakin mökkielämästä haaveileville. Mutta mitä mökin ostaminen tarkoittaa käytännössä ja mitä oman mökin hankinnassa kannattaa ottaa huomioon? Kokosimme asiantuntijan vinkit mökkihaaveilun tueksi.

Millaisesta mökkielämästä haaveilet?

Kaipaatko autenttista mökkikokemusta ilman mukavuuksia vai oletko ennemminkin helppoudesta nautiskeleva luksusmökkeilijä? Näiden kahden ääripään mökkihaaveet eroavat toisistaan kuin yö ja päivä, vaikka molemmista puhutaankin mökkeilynä. On hyvin tärkeää miettiä jo heti alkuun omia toiveita ja tarpeita mökkeilyyn liittyen, ettei tule tunnekuohussa ja fiilispohjalta hankkineeksi mökkiä, joka ei lopulta tunnukaan yhtään omalta.

Omasta mökistä tai vapaa-ajan asunnosta haaveilevan voi olla hyvä tutustua mökkielämään ensiksi vuoden tai pari vuokramökillä. Näin saat kirkastettua ja vahvistettua ajatuksiasi mökkeilystä ja selvität myös mökin vuotuista käyttöastetta ennen omaan mökkiin sitoutumista. Edullisenkin mökin ostaminen omaksi vain lyhyeen vuotuiseen käyttöön on loppujen lopuksi hyvin arvokasta.

Entä ne mukavuudet sitten?

  • Sopiiko mökkihaaveisiisi ulkohuussi vai haluatko ehdottomasti vesivessan?
  • Tuleeko mökillä olla juokseva vesi vai kannatko vetesi mieluummin esimerkiksi lähteeltä tai kaivosta?
  • Pääsetkö mökkitunnelmaan paremmin kynttilän valossa vai onko sähköt välttämättömyys?
  • Sijaitseeko haavemökkisi rannalla vai kenties maalla peltojen keskellä?
  • Aiotko tehdä etätöitä mökiltä käsin tai onko perheen teinien mökkeilyn edellytyksenä riittävät verkkonopeudet? Vai jätätkö verkon houkutukset kotinurkille ja keskityt täysillä mökkeilyyn?
  • Pyykkikone, astianpesukone, poreallas, palju… Mökkiä voi varustaa mieleisekseen kun vesi- ja sähköasiat on selvitetty.

Kesämökki vai ympärivuotinen vapaa-ajan asunto?

Onko mökillä tarkoitus viettää muutama viikko vain kesäisin vai etsitkö ennemminkin arjen pakopaikkaa, jonne voit suunnata milloin tahansa? Jos mökillä ei ole tarkoitus oleilla muutamaa viikkoa enempää vuodessa, voi olla hyvä harkita sen laittamista vuokralle muulla ajalla. Mökki on usein hyvin pitkäaikanen hankinta, joten on hyvä miettiä myös tarkasti etukäteen kuinka sen kustannukset saa katettua.

Mökkielämän kustannuksiin vaikuttaa myös hyvin olennaisesti mökin sijainti: mitä pidempi mökkimatka, sen enemmän se maksaa aikaa ja rahaa, mutta toisaalta lähempänä sijaitseva mökki saattaa olla sijaintinsa vuoksi arvokkaampi jo alkujaan. Aktiiviselle mökkeilijälle lyhyt mökkimatka voi olla hyvin tärkeää, kun taas harvakseltaan mökkeilevälle ei sijainnilla ehkä ole niin suurta merkitystä. Mökistä tai vapaa-ajan asunnosta haaveilevan kannattaakin seurailla aktiivisesti eri alueiden tarjontaa ja hintatasoa.

Kotona mökillä – voisiko mökkielämä olla arkeasi?

Toiset nauttivat mökkielämästä niin paljon, että haluaisivat viettää mökillä kaiken liikenevän vapaa-aikansa – ja mielellään vähän enemmänkin. Tällöin voi olla paikallaan miettiä mikä erottaa kodin mökistä ja toisinpäin ja voisiko nämä kaksi kenties yhdistää jotenkin? Täyttyisivätkö mökkihaaveet esimerkiksi muuttamalla luonnon läheisyyteen, järven rannalle? Entä sallisivatko työt sekä oma elämäntilanne muuton maaseudun rauhaan?

Ammattilainen apunasi myös vapaa-ajan asuntoa hankkiessasi

Mökin ostaminen omatoimisesti vaatii erinomaista tietämystä kiinteistökaupoista, mikä taas saattaa vaatia paljon perehtymistä asiaan. Kuten asuntokaupoissakin, on myös mökkikaupoissa paljon monimutkaisia asioita selvitettävänä, jotka saattavat hämmentää asioihin perehtymätöntä. Ammattitaitoinen välittäjä on usein korvaamaton apu kiinteistökaupoilla, sillä hän taitaa kiinteistökaupan lait ja säädökset sekä osaa ottaa huomioon ja selvittää sinulle muut kauppoihin vaikuttavat seikat. Me POP Kotikaupalla olemme aina valmiita toteuttamaan mökkihaaveita!

Uusimmat blogikirjoitukset

Ensiasunnon ostaminen – näin onnistut

Ensiasunnon ostaminen on yksi merkittävimmistä virstanpylväistä elämässä ja siihen liittyy yleensä ihania haaveita ja kutkuttavaa jännitystä. Mitä kaikkea ensimmäistä omaa kotia hankkiessa olisi hyvä tietää ja huomioida?

Tampereen Lintuhytti – tutustu asuinalueeseen

POPasuinalue -blogisarjassamme tutustumme vuorotellen Pirkanmaan eri asuinalueisiin: tällä kertaa alue-esittelyssämme on luonnonläheinen Tampereen Lintuhytti.

Toimiva työpiste kotiin – näin onnistut

Etätyöt tuli jäädäkseen ja koululainenkin tarvitsee läksyjen tekoon soveltuvan työskentelytilan. Mutta kuinka järjestää kotiin toimiva työpiste, kun tila ei riitä erilliseen työhuoneeseen?