Kevät herättää mökkien ja vapaa-ajan asuntojen ostajat

Kevätauringon lämmittäessä ja lumien sulaessa mökkien ja vapaa-ajan asuntojen markkinat virkoavat talviuniltaan. Myös pandemiatilanne on kasvattanut halua panostaa asumiseen, tilan tunteeseen ja omaan rauhaan. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon, kun harkitsee oman mökin myyntiä?

Pirkanmaan alueella markkinat ovat nyt vilkkaat, kun ostajia on liikkeellä enemmän kuin myyjiä ja toisaalta lainojen korot ovat pysyneet maltillisen matalana ” kuvailee Tiina Sundell, POP Kotikaupan myyntipäällikkö.

Vapaa-ajan asuntojen ostajilla ei ole aikataulupainetta

Kodin ostamista usein sanelee aikataulupaineet, mutta ostajat eivät arkaile käyttää aikaa sopivan vapaa-ajan asunnon etsimiseen.

Suomalaiset ovat aina olleet mökkeilijäkansaa, mutta pandemian myötä kotimaan matkailu ja mökkeily ovat kasvattaneet suosiotaan entisestään. Nykyään yhä useammat viettävät lomansa Suomen suvessa mökkeillen. Vapaa-ajan asuntojen käyttöastetta nostattaa myös yleistyneet etätyöt, jotka mahdollistavat työn joustavan tekemisen vaikkapa juuri sieltä mökiltä käsin. 

Mökkien ja kotien ostaminen eroaa ratkaisevasti siinä, että mökkien etsintäaika on huomattavasti pidempi. Kodin hankinnassa tulee usein vastaan tilanne, että oma asunto on myyty, lisätilalle on akuutti tarve ja halutaan välttyä mahdollisilta väliaikaisilta asumisratkaisuilta. Mökkejä puolestaan etsitään jopa vuosia, sillä vastaavanlaista aikataulupainetta uuden ostamiseen ei ole olemassa. Mökin myyjän on siis hyvä muistaa, että paras aika laittaa mökki myyntiin on aikaisin keväällä, kun ihmiset alkavat suunnitella tulevaa kesää.

Suosiossa ovat erityisesti omarantaiset mökit

Usein mökin toivotaan olevan kohtuullisen matkan päässä omasta arjesta ja erityisesti vesistöjen äärellä olevat mökit ovat haluttuja. Mökiltä toivotaan omaa rauhaa, mukavuuksia ja sopivaa vastapainoa arjen kiireille.

Suosittuja ovat erityisesti omarantaiset puhtaiden kalavesien äärellä olevat mökit, joissa on jonkinasteiset mukavuudet ja hyvät kulkuyhteydet. Yhä useammat mökin ostajat haluavat, että mökit ovat moderneilla mukavuuksilla varusteltuja. Mutta on hyvä muistaa, että on yhtä monta mökkiä kuin mökkeilijää, jokaisella on omat toiveet ja vaatimukset. 

Myyjän kannalta onkin yleensä järkevää valita välittäjä, joka on kohtuuetäisyydellä myytävästä mökistä. Mitä joustavammin kohteen esittelyt luonnistuvat, sitä nopeammin mökki löytää uudet omistajansa.“

Mökin myyminen on kiinteistökauppaa

Kiinteistöjen ostamisesta ja myymisestä on harvalla kokemusta, sillä kiinteistökauppa eroaa huomattavasti esimerkiksi asunto-osakkeen kaupasta. Kiinteistökaupassa myyjällä on tietyt vastuut ja lainsäädäntö, jota pitää noudattaa.

Laki on tässä varsin yksiselitteinen eikä myyjä voi vedota omaan tietämättömyyteensä. Kiinteistönvälittäjällä on selonotto- ja tiedonantovelvollisuus ja ammattitaitonsa puolesta edellytykset tehdä kaikki tarvittavat selvitykset. Jos välittäjä esimerkiksi havaitsee jotain poikkeavaa, on havainnot kirjattava ylös ja tiedusteltava asiasta myyjältä. Tämän vuoksi ostajat saattavat kokea kiinteistönvälittäjien välittämät kohteet turvallisemmaksi. 

Myyjän urakkaa puolestaan helpottaa, kun kiinteistönvälittäjä tekee tarvittavat selvitykset ja kauppa hoituu lainsäädännöllisesti oikein. Merkittävää etua tuo tietenkin myös ajansäästö sekä ammattilaisen neuvottelutaidoilla hankittu hyvä kauppahinta.

Onko mökin myynti mielessä? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää.

Uusimmat blogikirjoitukset

Ensiasunnon ostaminen – näin onnistut

Ensiasunnon ostaminen on yksi merkittävimmistä virstanpylväistä elämässä ja siihen liittyy yleensä ihania haaveita ja kutkuttavaa jännitystä. Mitä kaikkea ensimmäistä omaa kotia hankkiessa olisi hyvä tietää ja huomioida?

Tampereen Lintuhytti – tutustu asuinalueeseen

POPasuinalue -blogisarjassamme tutustumme vuorotellen Pirkanmaan eri asuinalueisiin: tällä kertaa alue-esittelyssämme on luonnonläheinen Tampereen Lintuhytti.

Toimiva työpiste kotiin – näin onnistut

Etätyöt tuli jäädäkseen ja koululainenkin tarvitsee läksyjen tekoon soveltuvan työskentelytilan. Mutta kuinka järjestää kotiin toimiva työpiste, kun tila ei riitä erilliseen työhuoneeseen?